Carin Jämtin och Lena Hallengren presenterar huvudprioriteringarna i Socialdemokraternas sjukvårdspolitik. Foto: Owe Nilsson/TT.

Hallengren presenterade S-förslag om vården

1:42 min

Socialdemokraterna har presenterat sin politik för sjukvården i valrörelsen. Partiet säger nej till att privatisera fler sjukhus. Man vill också återinföra förbudet för skattefinansierad vård att ta emot försäkringspatienter. Lena Hallengren från Kalmar har lett arbetsgruppen som tagit fram förslagen om vårdpolitiken.

– Vi menar att det ska inte vara så att man tar någon annan hänsyn än det medicinska tillståndet när man söker vård, säger Lena Hallengren, som har lett arbetsgruppen som tagit fram förslagen om vårdpolitiken.

Arbetsgruppen har jobbat ett tag och under den tiden redovisat en del förslag som nu återkommer. Dit hör en nationell vårdrevision med genomgång av lagar, av journal- och IT-system för att minska byråkratin i vården. 

Man upprepar också sitt krav från höstens budgetförslag om ytterligare två miljarder till vården, men i de nya förslagen finns inga konkreta krav på mer pengar.

– Men två miljarder är bra mycket mer än vad regeringen är beredd att lägga in till landsting och regioner för att bedriva sjukvård, säger Lena Hallengren.

Hon betonar särskilt förslaget om patientkontrakt och upprepar kraven på patientinflytande och patientcentrerad vård.

– Jag ser fram mot att vi ska ha fungerande vårdkedjor där patienten känner att man verkligen är i centrum. Där vården tar ansvar för att ringa runt och fixa bästa vården, det ska inte åligga den som är sjuk.

Privata vårdalternativ och vinster i välfärden, även inom vården, är en stor debattfråga. Men Lena Hallengren verkar inte helt säker på att den kommer att dominera i valrörelsen, andra vårdfrågor kan ta stort utrymme.

– Vi får väl se hur stor frågan blir. Däremot tror jag det blir en väldigt stor fråga när det gäller kvalitet och också hur vi ska se till att ge människor den vård de har rätt till efter att man betalat skatt.

Socialdemokraterna går också i polemik med regeringen om vården. Marknadsanpassningar och privatiseringar ger inte bättre vård. Vad som behövs är större politiskt inflytande.

– Det är dags för politiken att ta ett väldigt stort ansvar för sjukvården. Det har man som svensk och som skattebetalare rätt till att känna att man får vård efter behov. Vi kan inte låta marknaden sköta det utan vi måste ha politik. Det är dags att prioritera vård framför skattesänkningar, säger Lena Hallengren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista