Det var stora problem med halka mellan Ystad och Kristianstad då temperaturerna steg på fredagen. Foto: Johan Nilsson/TT.

Varnar för ishalka i Kalmar län

Trafikverket varnar för ishalka i Kalmar län. Efter snön drar nu mildare vindar med sig ett område med regn in över Götaland under kvällen.

– Vi vill uppmärksamma bilister på att det faktiskt är riktigt halt och att man ska ta det försiktigt, säger Bodil Sonesson på Trafikverkets pressjour.

Det är den milda och fuktiga luft som drar in över Götaland, i kombination med att det fortfarande är minusgrader, som orsakar det besvärliga väglaget.

– Jag kände själv hur fuktigt det var när jag cyklade till jobbet i morse, säger Sandra Andersson, jourhavande meteorolog på SMHI i Norrköping.

Ett regnväder som drar in västerifrån under eftermiddagen och kvällen kan ställa till det ytterligare. Snö och halka orsakade många trafikolyckor i södra Sverige i går.

I Norrland kan snön som nu faller i kombination med blåst orsaka drivbildning och dålig sikt. Men i morgon blir det mildare med plusgrader på dagen ända upp i mellersta Norrland. Nattetid kommer det dock att frysa på, vilket kan leda till halka.

Ett flygplan med 15 passagerare ombord kanade vid 21-tiden i går kväll av landningsbanan på Torsby flygplats i norra Värmland.

– Det halkade av ett par meter när det taxade på marken och blev stående i snön. Det var ganska odramatiskt och passagerarna fick lämna planet via ordinarie dörr, säger flygplatschef Bengt Nilsson.

Det snöade, men det är oklart om det var halka som orsakade olyckan.

– Det var ju halt, men det var snöröjt, säger Bengt Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista