Maria Elmwall. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Lantbrukare uppmanas driva fossilfria gårdar

1:59 min

Det går att driva lantbruk utan att använda en enda droppe diesel, det har några gårdar i Östergötland visat. Och nu vill energikontoret Östra Götaland att flera gårdar ska följa efter.

På måndagen träffades därför experter och lantbrukare i Kalmar för att se hur gårdar i vårt län kan göra för att få bort dieseln.

David Varverud som är lantbrukare i Östergötland har en av de gårdar som är dieselfria.

– Vi ställde om driften på gårdarna för några år sedan, och i dag har vi fasat ut all fossil energi, säger han.

David Vaverud gör inte sitt bränsle själv utan köper in bränslet utifrån. För att göra eget fordonsbränsle går, men det är dyrt och svårt eftersom kvalitetskraven är stora.

Men genom att köpa biodrivmedel som till stor del görs av sådant som odlas på gårdarna så skapar man avsättning för sina egna produkter.

– Bönder tjänar mer på att ha marken i träda än att odla till exempel energigrödor som de kanske kunde få en ekonomisk vinst av att odla, om det blev en ökad efterfrågan på förnybara bränslen, säger Maria Elmvall som är projektledare på Energikontoret Östra Götaland.

RME, bioetanol, biogas, solkraft och vindkraft. Allt är sådant som kan användas på lantbruk för bränsle till traktorer eller för att få el. Och allt kan till stor del skapas på lantbruken - antingen som råvaror till bränslena, eller att man utnyttjar marken man har. Men små gårdsanläggningar som tillverkar traktorbränslen är det få som tror på.

Kenneth Johansson, som är lantbrukare i Kulltorp, tror mer på större anläggningar som tillverkar bränsle som ersätter dieseln på gårdarna.

– Rent spontant tror jag man ska gå ihop i stora anläggningar. Tittar man internationellt så är det gångbara vägen. Och som i alla annan verksamhet, när man blir stor och får volymer kommer även ekonomin lättare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista