1 av 3
Åkrahällskolan i Nybro. Foto: Emil Moberg Lundén/Sveriges Radio
2 av 3
Programrektor Helén Fredriksson. Foto: Emil Moberg Lundén/Sveriges Radio
3 av 3
Anton och Alice tillhör elevskaran, som är blandat positiv respektive skeptisk till valet att välja när man tar lov. Foto: Emil Moberg Lundén/Sveriges Radio

Flexibelt sportlov - lärare och elever skeptiska

3:52 min

Åkrahällskolan i Nybro inför i år flexibelt sportlov. Det innebär att lärare och elever själva får välja när de vill ta ut sitt lov inom en fyraveckorsperiod. Men långt ifrån alla är positiva till den nya valmöjligheten.

Thomas Lund arbetar som filosofi-, religion- och samhällslärare på skolan och han säger att han initialt var, och är, skeptisk mot valmöjligheten.

– Nackdelen är att det inte finns en tydlig pedagogisk tanke och på så sätt har det kanske skapats ett pedagogiskt problem där det inte tidigare fanns något, säger han.

Cirka 15 av 450 elever har i år valt att förlägga sitt lov på en annan vecka. Programrektor Helene Fredriksson hoppas att de ska bli fler nästa år.

De flesta eleverna var kritiska till förslaget i början. Det säger Oskar Karlsson som läser tredje året på samhällsprogrammet på Åkrahäll.

– I början var många elever skeptiska vet jag. Många var oroliga att det skulle bli många veckor av osäkerhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista