Jenny Petersson. Foto: Malin Flodén/Sveriges Radio

Unga stressas av för många val

Barn och ungdomar som får många val kan bli stressade. Det var ämnet för dagen i Familjejouren hos familjekonsulten Jenny Pettersson. Hon anser att föräldrarna måste ta sitt ansvar och inte ge barnen för mycket val.

I dagens samhälle ges ofta barnen och ungdomarna flera val. Och det är inte lätt när man är ung att fatta ett beslut. Det beror på åldern. Ju yngre barnet är är det desto svårare eftersom barnen har svårt att sortera alla intryck de utsätts för och behöver tid för att bearbeta ett beslut. T ex när 2-5 åringen får flera val när den ska välja dricka till maten.

– Då gäller det att göra valet lättare åt barnen. Du som förälder ska säga till ditt barn att i dag så serveras mjölk till maten, säger Jenny Pettersson.

Tips på fiket

Hon tipsar också om att när du till exempel är på fiket med ditt barn ska du göra valet lättare för det.

– Barnet mår bättre av att du säger att nu får du välja mellan chokladboll eller kanelbulle istället för att ge flera valmöjligheter, säger Jenny.

Förutsägbarhet är bra

Hon anser att barn behöver förutsägbarhet, upprepning och kontinuitet.

– Det kanske är tråkigt för de vuxna, men för barnet är det en trygghet med små förändringar.

Rådet till dig som förälder är att våga lita på att du vet bäst.

– Barn blir trygga av att veta vad som förväntas av dem och du leder dem. Barn ska inte fatta vuxnas beslut, säger Jenny Pettersson i P4Kalmars Familjejour på måndagsförmiddagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".