1 av 3
Linda Jirflo, Ulf-Inge Pettersson och Peter Ustrup jobbar alla som deltidsbrandmän i Rockneby. Foto: Alexander Jungå/Sveriges Radio.
2 av 3
Peter Ustrup är platschef i Rockneby. Foto: Alexander Jungå/Sveriges Radio.
3 av 3
Brandstationen i Rockneby. Foto: Alexander Jungå/Sveriges Radio.

Länet behöver fler deltidsbrandmän

1:45 min

Det är svårt att få tag i personer som vill bli deltidsbrandmän i Kalmar län. Ett exempel är brandstationen i Rockneby. Där jobbar för tillfället 18 personer, vilket gör att det idag inte alltid är så lätt att få ihop schemat.

I Rockneby, norr om Kalmar, är Peter Ustrup platschef på brandstationen. Han berättar att schemat är extra svårt att få ihop under dagarna eftersom det är då de flesta larmen kommer in.

– Vi brukar sätta oss ner på söndagskvällarna och försöker få ihop schemat för kommande vecka, berättar han.

Rockneby har 18 deltidsbrandmän

Peter Ustrup har jobbat på brandstationen i snart 33 år. Han trivs med att vara deltidsbrandman i byn och uppskattar särskilt kamratskapen och stämningen på stationen.

– Man vet aldrig vad det kan komma för larm, så det är ett spännande arbete. Det är bra om man som person tänker positivt och fungerar bra i grupp. Konditionen är också viktig, och när man söker in så blir det några tester, förklarar han.

Brandkåren i Rockneby har funnits sedan 1915 och har legat på samma plats sedan dess. I räddningsstyrkan finns sexton män och två kvinnor.

I sitt garage har deltidskåren två brandbilar, en bandvagn som används när det är besvärlig terräng, samt en motorbåt som kan användas för räddning längs kustremsan. På ena långsidan av garaget hänger det en uppsjö av utrustning och brandkläder i olika storlekar.

Linda Jirflo har varit deltidsbrandman i Rockneby i snart två år. Till vardags jobbar hon som lärare i förskoleklass och på ett fritidshem på Rocknebyskolan. Hon tycker att det fungerar bra och har kollegor på skolan som backar upp när man plötsligt ska ut och bekämpa bränder eller hjälpa till vid trafikolyckor.

– Jag hittade av en slump en annons om jobbet vid mataffären i Rockneby och jag är en person som gärna söker efter lite fart och fläkt och nya utmaningar.

Larmen kan komma när som helst

– Igår var jag ute och åkte pulka när personsökaren pep. Sedan var det bara att springa genom snön och skrika till kollegorna att det var larm. Det tog ungefär fyra minuter att ta sig till stationen med bilen, berättar Linda Jirflo.

Både Linda Jirflo och Peter Ustrup uppmanar nu dig som vill göra en insats för samhället att söka sig till en deltidskår.

Att jobba som deltidsbrandman

Som deltidsbrandman, eller "räddningstjänstpersonal i beredskap" som det heter, jobbar du inte heltid. Istället får du lön från kommunen för tiden du är i beredskap.

Grundkraven är att du ska ha fyllt 18 år, är frisk och har god kondition.

I normala fall ska du även kunna finnas på stationen inom några få minuter efter att du kallats in. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista