Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Nybro Bostads vd Stefan Henrixon får gå

5:13 min

Styrelsen för Nybro Bostads AB säger upp vd:n Stefan Henrixon med omedelbar verkan. Beslutet fattades på ett extrainkallat styrelsemöte under tisdagseftermiddagen.

Carina och Rickard Larsson är hyresgäster i NBAB och beklagar beslutet.

– Jag förstår inte riktigt, även om jag nu inte är så jätteinsatt, men jag har aldrig haft några problem med NBAB överhuvudtaget så jag tycker det är lite konstigt att de ska sparka sin vd, säger Carina Larsson.

– Jag har träffat honom några gånger och pratat med honom och så, och vad jag har sett och vad jag har märkt av honom så tycker jag absolut jättebra om honom, säger Richard Larsson.

En oenig styrelse i NBAB beslöt idag att säga upp Stefan Henrixon som varit kritisk till politikernas önskan att göra det möjligt att sälja en del av det kommunala bostadsbolagets 2 000 lägenheter till privata aktörer.

Men relativt nytillträdda styrelseordföranden socialdemokraten Börje Slättman är fåordig när det gäller orsakerna till beslutet att göra sig av med Henrixon.

– Vi ser lite annorlunda på hur vi ska arbeta framåt i framtiden. Där skiljer det sig åt, säger han.

Och då är det ägardirektivet om att göra sig av med en del utav beståndet det handlar om?

– Stefan har varit lite kritisk där, och det är en del i det hela. Men det är inte allt, utan det finns skilda uppfattningar om hur bolaget ska ledas framåt. Och det som har varit lägger vi inte så mycket krut på, säger Börje Slättman.

2,3 miljoner kommer det kosta bostadsbolaget att ge Henrixon de 2 årslöner han har rätt till.

– Ja, det får vi försöka hitta någonstans. Det blir ju naturligtvis i bostadsbolagets kassa man får ta fram det här, säger Börje Slättman.

Kommunchefen Jan Lagerqvist träder in som tillförordnad vd tills dess att en efterträdare till Henrixon har blivit klar. Och Slättman tror inte dagens beslut att säga upp en vd, trots att han hållt ordning på ekonomin, avskräcker kandidater från att söka.

– Är man utvecklingsinriktad och vill anta utmaningar, då är man välkommen att söka det här jobbet i ett för övrigt välskött bolag, som du säger. Jag tror att det är en attraktiv arbetsplats för många vd:ar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista