1 av 2
Foto: Karen Bleier / TT
2 av 2
10-årige Jonathan Johansson har inte Facebook och vill inte heller skaffa ett konto. Foto: Aldijana Talic/P3 Nyheter

Facebook fyller 10 år

1:33 min

Med sina över 1,1 miljarder användare har Facebook revolutionerat kommunikation på nätet. I dag fyller sociala medier-jätten 10 år.

Facebook är, med över 1,1 miljarder aktiva användare internets största sociala-medier-forum. Jämför man det med världens befolkning så hamnar Facebook på tredje plats efter Kina och Indien.

På tio år har användarna bara fortsatt att öka. Även i Sverige, som är ett av de länder där Facebook fått störst fäste. Av alla Sveriges internetanvändare ägnar 66% ca 3,2 timmar vid Facebook varje vecka. Det visar rapporten Svenskarna och internet 2013 som .SE, Stiftelsen för internetinfrastruktur, har gjort.

Och några av de vi frågat om deras användning av Facebook, säger såhär:

– Jag ser inte direkt Facebook som något att fira, jag kommit att se det mer som ett ok, säger Leo Rehnberg, 21 år från Göteborg.

– Jag använder det dagligen, för att ta kontakt med kompisar och så, säger Andreas Malmstedt, 22 år från Göteborg.  Precis nu när du kom så skrev jag till en kompis om en mer akut fråga, men jag har inte hans nummer och vet att han kollar Facebook hela tiden så...

– Mest använder jag det för att hålla koll på kompisar, hålla koll på alla liksom. Inte själva Facebook man använder känns det som ibland, utan bara det att man har det som någon slags kanal liksom, säger Fanny Hedlund, 19 år.

Så vart är Facebook på väg? Rapporten visar att Facebook börjar tappa något bland de allra yngsta användarna i åldrarna 12-15. Faceboook-experten Nina Jansdotter som bl.a. skrivit boken "Framgång med Facebook" säger såhär om Facebooks framtid:

– Det kommer bli fler annonser, men svårt för folk att överge FB då de flesta har byggt upp en sån kontaktbank. Men trenderna pekar på att allt fler vill ha snabbare nyheter i snabbare forum

Och de unga användarna sviker Facebook. En av dem är 10-årige Jonathan Johansson.

– Jag har inte Facebook och kommer inte skaffa det heller. Mina kompisar skriver konstiga saker och vet inte hur de ska använda Facebook. Nu använder jag Instagram och Snapchat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista