Margareta Hellman och Hanna Nilsson intervjuas av Emil Moberg Lundén. Foto: Sveriges Radio

Nylagad mat på sjukhuset - "man kan se glädjen"

Reportage: "Maten kan inte vara bättre"
6:09 min

Från och med den här veckan serveras nylagad mat – och inte kyld – på länssjukhuset i Kalmar. "Det måste vara bättre, både näringsmässigt och smakmässigt" säger Margareta Hellman som är förste kock i produktionsköket.

En annan stor skillnad mot hur det var innan är valmöjligheterna som nu uppstått:

– Nu kan patienterna se maten framför sig på vagnarna och välja hur mycket de vill ha och vad de vill ha, säger Hanna Nilsson, första linjens chef.

Bästa sjukhusmaten i Sverige. Det är ambitionen från landstinget i Kalmar län som satsar 25 miljoner de kommande tre åren på att förbättra matupplevelsen på länsjukhusen.

Sigge Persson från Nybro har bott på sjukhuset i sju veckor och han menar att målet att servera Sveriges bästa sjukhusmat redan är uppnått:

– Maten kan inte vara bättre. Innan var den för varm och då kände man inte smaken men nu är det perfekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".