Arkivfoto: Leif R Jansson/TT

Fördubbling av antalet omhändertagna djur

1:52 min

Antalet djur som omhändertas varje år har fördubblats i länet på fyra år. Förra året omhändertogs 124 djur av polisen, många av dem är katter som hamnar på Kalmar djurhem.

På Kalmar djurhem bor katten Folke. Men bara tillfälligt. Han är en av de cirka 60 katter som varje år får nytt hem med hjälp av organisationen.

Föreståndaren Camilla Henningsson berättar att katterna som de får ta hand om blir allt fler:

– Det kan ju vara att någon har avlidit och det inte finns några anhöriga och då måste den omhändertas, eller kan det vara misskötta, vanvårdade djur, säger hon.

Enligt uppgift från polisen har andelen djur som de tar om hand på olika sätt blivit allt fler – och de senaste fyra åren har antalet fördubblats från 64 år 2010 till 124 år 2013.

Den största delen av de omhändertagna djuren tar de hand om på länsstyrelsens uppdrag, och de djur som står för ökningen är just katterna.

För polismyndigheten kostade hanteringen runt en dryg miljon förra året, pengar som man sedan driver in från djurägarna i den mån det går.

Och djuren utan ägare kostar en hel del:

– När det är omhändertagningar eller om det är katter som strövar omkring som ska tas omhand, så är det mycket pappersarbete, säger Camilla Henningsson.

– Det ska vara djurhandläggare ute, det ska vara poliser som hämtar och det ska vara uppstallningar, så det är ganska mycket pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista