Gotlands slagteri. Arkivfoto: Lasse Ahnell/SR Gotland

Slakteri hann slakta djur från salmonellasmittad gård

1:47 min

Gotlands slagteri hann slakta djur från den gotländska gård som drabbats av salmonella, innan de fick besked om att kalvar därifrån var smittade. Nu förvaras djurkropparna i kylrum.

Det var i förrgår som en av Gotlands större mjölkgårdar med sammanlagt femhundra djur fick reda på att några kalvar smittats av salmonella.

Ägaren hade själv märkt  att vissa kalvar mådde dåligt och hade lunginflammation och diarré. När den första kalven dog skickades den därför till obduktion, på inrådan av länsveterinären.

Men då hade Gotlands slagteri redan hunnit slakta fem kalvar från gården innan det var känt att en del djur därifrån kan bära på salmonella. Trots det är slaktchef Jonas Svensson inte orolig över att det kommit ut kött i handeln som är smittat av salmonella eftersom det görs regelbundna provtagningar av de djur som kommer till slakteriet.

Kontrollerna  görs av Livsmedelsverket där Rizgar Ali Hassan är officiell veterinär här på Gotland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista