Emma Blomberg

Virserums konsthall ska jobba med "selfies"

6:26 min

Virserums konsthall ska jobba med bildfenomenet "Selfies". Det är bilder som man tar av sig själv och lägger ut i sociala medier. En grupp unga tjejer, vars bilder oftast kritiseras när fenomenet diskuteras, ska få jobba mer fördjupat med vad som styr hur de här bilderna ser ut.

Emma Blomberg leder "selfiesprojektet" som ingår i arbetet med ungdomssatsningen Radio XX. Och hon har redan varit runt på en del fritidsgårdar i Kalmar län för att leta deltagare genom radioredaktionerna.

Dels ska det bli en utställning med selfiesbilder på årets This is Hultsfred-festival. Bilderna hämtas in från en tävling som pågår där den som skickar in sin selfie kan vinna festivalbiljetter. Dessutom ska Emma göra en särskild utställning som bygger på ett fördjupande projekt med en grupp tjejer.

– Dels är det de som vill vara med, om jag hade haft mer tid hade jag kunnat jobba väldigt aktivt mot mångfald och jag hade haft med killar också, men nu vänder jag mig till tjejer för att diskussionerna är hårdast runt just tjejer, säger Emma Blomberg, som själv är fotograf.

Det är inte bara unga tjejer som tar selfies, alla åldrar, alla kategorier, vi är många som kämpar med att hitta den perfekta bilden av oss själva i en enda bild. Man kan dock konstatera att det är de unga tjejernas bilder som kritiseras hårdast när fenomenet diskuteras.

– Det finns ganska många kritiska röster om unga tjejer som anspelar på en sexualitet, som samhället kanske bär ansvar för.

– Det blir väldigt ytligt och det är så himla lätt att gå till angrepp mot den egoistiska blicken, och det blir lätt dubbel bestraffning när man inte låter unga tjejer titta på sig själva på det sättet. Och inte fråga sig, vems blick är det egentligen, hon har ju fått lära sig det, säger Emma Blomberg, och syftar på normer som styr hur en tjej ska se på sig själv och hon menar att vi alla kanske har ett ansvar.

Begreppet Selfies skapades för några år sedan och är numera vedertaget som ett ord för en bild som man tar av sig själv, oftast med en mobiltelefon eller webkamera i syfte att lägga upp i sociala medier. Förra året var "selfie" årets nyord i Storbritannien och fenomenet är omdiskuterat.

Ur perspektivet att det är populärt bland unga kvinnor att ta sådana bilder har fenomenet beskrivits som att den manliga blicken på kvinnan har blivit den gängse metoden att marknadsföra sig själv. Å andra sidan har fotograferna, till exempel de unga kvinnorna, själva tagit kontroll över kameran och bilderna som läggs ut.

En "narcissistisk avart" är en annan kritisk beskrivning i tidningen Resumé som frågade sig om trenden rentav på väg att spåra ur i december förra året, när det rapporterades från New York om hur en kvinna tog en cynisk selfie framför Brooklyn-bron med en man som försöker ta sitt liv i bakgrunden.

Under minnesceremonin för Nelson Mandela tog USA:s president Barack Obama, Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt och Storbritanniens premiärminister David Cameron en selfie tillsammans mitt under ceremonin. En kommentar i media var att det är kul att se att de är som vanliga människor.

Ungdomarna som Emma Blomberg ska jobba med ska bland annat få fundera över sin egen självbild, vad det är de väljer att framställa i sina selfies, vem som egentligen har bestämt hur bilderna ska se ut och vad det gör med oss att ta bilder av oss själva hela tiden...

– Jag vill ge dem tillfälle och utrymme att kunna titta på sig själva och hur de blir betraktade. Och jobba med frågor runt identitet och hur man faktiskt i bild kan lyfta upp vem man är med hjälp av plats, var man är någonstans, med saker till exempel.

– För mig är det också ett sätt att jobba med deras bild av sig själva, på ett sett som inte bara är sekundärt, som en "selfie" ofta är, säger Emma Blomberg.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista