Foto: Andy Wong/TT

Ingen olympier från länet nu heller

6:21 min

Den svenska OS-truppen består av 106 aktiva men andelen tävlande som kommer Götaland är minst sagt låg. Bara fem deltagare kommer ursprungligen från Småland och inte en enda från Kalmar län. Lika illa är det i Halland, Blekinge och Skåne.

– Det är tråkigt men inte direkt förvånande, säger Lukas Nilsson vid Smålandsidrotten.

Att det inte ens kommer fram några unga talanger som sedan kan flytta och utbildaas vidare tror Lukas beror på tradition:

– Det är ofta att man gör det omgivningen erbjuder och kompisrana gör och  inte det man kanske har mest talang för säger Lukas Nilsson.

Utförsåkaren Emelie Wikström är tillsammans med ishockeyspelarna Erik Karlsson, Oliver Ekman-Larsson, Niklas Hjalmarsson och Anna Borgqvist  Smålands bidrag till OS i Stotji.

Förrutom Pernilla Winberg och Gustav Nyqvist med rötter i Malmö är de de enda aktiva från de fyra sydligaste länen.

Östergötland har tre damer som spelar i Linköpings hockeylag och i Västra Götaland ser det något ljusare ut med bland andra Viktoria Helgessson och Marcus Hellner.

Ser man till vilka aktiva som också har basen för sin verksamhet kvar i Sydsverige blir det ännu färre.

Att det länge funnits ishallar i Sydsverige ger ishockeyn en möjlighet att hävda sig i den inhemska konkurrensen och Lukas Nilsson hoppas på att andra sporter som skidåkning skall våga ta efter.

– Utveckla anläggningarna och visa upp idrotten mer i skolorna så fler får chans att prova på.

De regionala idrottsförbunden har möjligheter att hjälpa till både med pengar och personal för att hjälpa föreningar som har bra idéer:

– Idrottslyftet ger möjlighet för föreningar att söka bidrag och stöd både för att rekrytera fler aktiva men också för att hjälpa till med investeringar i anläggningarna, säger Lukas NIlsson.

Han drömmer om att någon i Sydsverige skulle våga göra en storsatsning som att bygga en skidtunnel och att sporterna skulle kunna samarbeta mer för att använda anläggningarna bättre över hela året, som att ha skidtävlingar på golfbanor.

OS-deltagare per län:

Skåne 2

Blekinge 0

Halland 0

Kronoberg 2

Jönköping 3

Kalmar 0

Östergötland 1

Västra Götaland 6

Södermanland 1

Örebro 2

Värmland 6

Stockholm 22

Uppsala 2

Västmanland 6

Gävleborg 9

Dalarna  10

Västernorrland 13

Västerbotten 5

Jämtland 11

Norrbotten 5

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista