1 av 3
Ur filmen Middag med familjen av Stefan Constantinescu.
2 av 3
Stefan Constantinescu. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
3 av 3
Ur filmen Buss 92 av Stefan Constantinescu.

Film: Kärlek och moral är tema på Kalmar konstmuseum

1:57 min

Tänk dig att du sitter på en buss och mannen som sitter bredvid dig pratar i sin mobiltelefon. Det låter som att han hotar att döda sin flickvän när de träffas om en stund. Vad gör du? På lördag öppnar en ny utställning på Kalmar konstmuseum med tre filmer som har tema kärlek och moral.

I den första kortfilmen "Buss 92" är det ingen som gör någonting. De som sitter på bussen kanske inte hör nånting, de kanske har stängt av eftersom mannens samtal uppenbarligen är privat även om det äger rum i det offentliga rummet.

Buss 92 är en av tre kortfilmer av filmaren och konstnären Stefan Constantinescu, som visas på Kalmar konstmuseum från och med lördag.

Den andra handlar om ett par som plötsligt får in sex levande fiskar i sitt hem. Låta dem leva? Eller låta dem dö? Och i så fall hur?

I den tredje filmen gömmer sig frun i badkaret med sin mobiltelefon för att sms:a sin älskare medan mannen och dottern fixar mat. När batteriet tar slut ber hon till och med dottern att komma med laddaren – så gör man ju bara inte... Ändå gör hon det, och där sitter vi och tittar på.

– De funkar på något sätt som en slags spegel mot oss, att fundera på varför vi gör som vi gör. Och jag tror det är konstens roll att ta sådana frågor och visa hur vi agerar. Det handlar om människor, om oss, säger Stefan Constantinescu.

Det är andra gången Stefan Constantinescu ställs ut på Kalmar konstmuseum. Förra gången med en av flera filmer som han har gjort med utgångspunkt från Rumäniens politiska historia, men nu är han här med utgångspunkt från sig själv som människa.

Enligt Bengt-Olof Johansson, chef på Kalmar konstmuseum, är det ett problem för många konstnärer från öst, att de alltid definieras utifrån sitt ursprung:

– Och inte som konstnärer punkt. Och det här kände jag, att det är så intressant oavsett var det kommer ifrån, säger han om Stefan Constatinescus filmer, som ingår i en serie om sju filmer som ska bli helt färdig 2019.

Då kommer Stefan att bjudas in till Kalmar igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista