Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen föreslår enklare regler för utbyggnader

1:27 min

Regeringen föreslår en ny sorts bostad. Komplementbostadshuset ska kunna vara 25 kvadratmeter stort och byggas på tomten utan bygglov. I de nya husen ska man få bo permanent, till skillnad från i en friggebod.

Friggeboden blir dock kvar och det ska vara okej att ha både en sådan och ett komplementbostadshus på tomten. Bostadsminister Stefan Attefall (KD) säger att det tidigare varit för krångligt att bygga ut. Han säger att det finns ett behov av den här typen av bostad.

– Till sonen eller dottern som vill flytta hemifrån men som inte hittar något att köpa eller hyra och det kan också vara uthyrning till en student, säger Stefan Attefall.

Villaägarnas riksförbund kallar den nya bostadsformen för "Attefallshus", en parallell till friggeboden som fick sitt namn av den folkpartistiska tidigare bostadsministern Birgit Friggebo. Förbundet skriver i ett pressmeddelande att reformen kan skapa 150 000-200 000 nya bostadstillfällen.

– Vi ser framför oss att industrin tar fram ett antal standardmodeller. Det blir lätt och prisvärt att bygga, sade Stefan Attefall på en presskonferens idag.

Stefan Attefall presenterade förslag ur lagrådsremissen "Nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov", som ska göra det enklare för villa- och fritidshusägare att bygga till husen.

En annan nyhet är att det ska bli tillåtet att göra en utbyggnad till sin bostad, till exempel en altan, på upp till 15 kvadratmeter. Precis som med de nya husen så behöver inte utbyggnaden vara med i detaljplanen. Man behöver inte heller ansöka om bygglov, istället krävs en bygganmälan till byggnadsnämnden. Den ska se till att byggandet uppfyller vissa tekniska villkor, när det gäller till exempel brandsäkerhet.

Sammantaget skulle en husägare kunna ha 55 kvadratmeter mer bebyggd yta på tomten: ett extra bostadshus på 25 kvadrat, en friggebod på 15 kvadrat och en tillbyggnad med 15 kvadratmeter till det ursprungliga huset. Förutsatt att regeln att det är minst 4,5 meter till granntomten följs.

Husägare ska också kunna dela upp sin bostad i två, för att enklare kunna hyra ut delar av den.

Remissen lämnas nu över till Lagrådet för granskning. Om riksdagen sedan röstar ja till de nya reglerna kommer de börja gälla från och med 2 juli.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista