Lessebo kommun. Foto: Sveriges Radio

Olja konstaterad i Lesseboån

0:52 min

Det har nu konstaterats att diesel från utsläppet i centrala Lessebo har nått ut i Lesseboån, och därmed finns risk för att dricksvatten som tas ur ån nedströms kan skadas. Mycket tyder också på att reningsverket fått ta emot så stora mänger diesel att det fått skador som kan komma att kräva omfattande och dyra reperationer.

Det säger Jens Olsén, VA-chef i Lessebo kommun.

– Vi tror ju tyvärr att vi åker på att byta ut det material som vi har biotillväxten på. Och det kommer i så fall att bli dyrt och som det ser ut i dag så bedömer vi att det blir mycket arbete som kommer att ta lång tid.

Det har nu också konsaterats att diesel nått ut i Lesseboån.

– Det är vi ganska säkra på för det finns en stark dieseldoft vid utloppet vid reningsverket, säger Olsén och fortsätter:

– Hur det är längre ner i ån vet vi inte än, men närmaste vattenverk är i Korrö i Tingsryds kommun och därifrån har våra kollegor ännu inte rapporterat någon diesel. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista