Cilla Ilhammar. Foto: Ann-Sofie Ottosson/Sveriges Radio

Bra uppväxt ska locka tillbaka unga till Kalmar län

1:18 min

Kalmar län måste få fler unga att stanna kvar och fler av dem som flyttat iväg att komma tillbaka för att kunna öka invånarantalet. Regionförbundet hoppas att en bra uppväxt kan få fler att återvända när de ska bilda familj.

En av de som jobbar med det här är Cilla Ilhammar som är ungdomssamordnare på regionförbundet.

– Om man erbjuder dem som växer upp här en bra uppväxt kanske man har större benägenhet att flytta tillbaka när man själv ska bilda familj, säger hon.

Befolkningen blir allt äldre i och med att många  unga flyttar från länet, ofta till större städer.

Fyra av tio unga lämnar länet och bara en liten del flyttar tillbaka längre fram i livet.

Så det gäller att de som flyttar har ljusa minnen av sin uppväxt, då ökar chansen att de kommer tillbaka, hoppas Cilla Ilhammar.

Men det gäller också att se till så att det finns jobb för dem som blir kvar. Ungdomsarbetslösheten är hög och är det svårt att hitta jobb så minskar möjligheten att bo kvar. Därför jobbar regionförbundet också med att få fram jobb till unga. Bland annat med ett projekt som ska få ut unga i omsorgen.

Tanken är att mellan två och fem unga ska driva projekt i omsorgen och kanske lockas till att jobba där.

– Många kanske inte tänker att de ska hamna i hemtjänsten. Kan man visa att det är positivt tror vi att fler väljer den branschen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista