1 av 3
Foto: Alexander Jungå/Sveriges Radio
2 av 3
Ulf Nilsson är rektor för SFI i Emmaboda. Foto: Alexander Jungå/Sveriges Radio
3 av 3
Foto: Alexander Jungå/Sveriges Radio

SFI i Emmaboda på plats i riktiga klassrum

1:24 min

SFI, Svenska för invandrare, i Emmaboda har fått byta undervisningslokaler. Det var efter en skyddsrond i november förra året som det stod klart att källarlokalerna i Folkets hus som använts inte var lämpliga för skolundervisning.

De tidigare lokalerna hade inte tillgång till kommunalt nätverk eller projektorer. Det var även dålig belysning. Därför flyttade man in i tre lediga klassrum på Bjurbäcksskolan i måndags.

Mona Awad från Somalia är mycket nöjd av att de fått byta undervisningslokaler:

– Det är jättebra. Mina barn går här på högstadieskolan så det är nära till dem. Dessutom är det större.

Filippa Carlsson är lärare på SFI och uppskattar också miljöbytet.

– Det är stor skillnad. Det är bättre luft och ventilering, samt ljusare lokaler som är mer anpassade för undervisning. Här är det vanliga klassrum med riktig tavla och utrustning som fungerar.

På SFI läser varje elev 15 timmar i veckan, måndag till fredag. Det innebär alltså tre timmar undervisning om dagen.

Till våren är det dags att ta fram flyttkartongerna igen. Då ska SFI-undervisningen flyttas vidare än en gång. Man ska ta plats i byggnaden som heter Röda Skolan som bara ligger ett stenkast från Bjurbäcksskolan.

Samtidigt kommer särskolan att flyttas från Röda Skolan till Bjurbäcksskolans lokaler och det gör att SFI får plats istället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista