Den här gången behöver Rune Håkansson inte lyfta på hatten. I snön syns spår efter en fälthare.
Skogsharen är sällsynt

Han lyfter på hatten när skogsharen springer förbi

1:15 min

Den svenska skogsharen har minskat i stora delar av Götaland. Den har blivit så sällsynt att jägarna i stort sett har slutat att jaga den.

– Jag skjuter inga skogsharar, den är för vacker och är för sällsynt. Jag lyfter istället på hatten om den kommer förbi där jag står på passet, säger Rune Håkansson från Tesås,  som ligger 2 km öster om Ryssby.

Hur många skogsharar finns det i Kronobergs län? Svaret på den frågan är att ingen vet, för det har inte undersökts.  Det man vet är att populationen har minskat kraftig. Det ger avskjutningsstatistiken en vink om.  I Kronobergs län sköts 1960 9000 skogsharar, 2012 sköts bara 200.

– Det är inte så ofta jag ser någon skogshare. Den här vintern har jag  inte sett någon, säger Rune Håkansson

När sköt du senast en skogshare?

– Det kanske är 20 år sedan jag sköt en skogshare

Vad beror då den kraftiga minskningen på? En orsak kan vara att fältharen eller tyskharen som den också kallas har expanderat kraftigt sedan den planterades in för mer än 100 år sedan.

– Tyskharen är starkare helt enkelt, den tränger undan svenskharen, säger Rune Håkansson

Klimatförändringen med allt snöfattigare vintrar missgynnar också skogsharen som på vinter växlar färg.

– Att den är vit på vintern är en belastning. Det blir då lättare för rovdjuren att se och hitta den vita skogsharen när det är barmark. Snöfattiga vintrar är dessutom gynnsamma för tyskharen som inte är vit på vintern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista