Biståndsminister Hillevi Engström. Foto: Henrik Montgomery/TT

Minister ser allvarligt på bjudsafari

2:21 min

Det är allvarligt om politiker och tjänstemän låtit sig bjudas på safari inom ramen för biståndsprojekt, säger biståndsminister Hillevi Engström efter P1-programmet Kalibers granskning. Kalibers granskning visar att politiker och tjänstemän från Småland låtit sig bjudas på safari av den sydafrikanska kommun man har ett samarbete med.

-- Det ska ju vara oerhört restriktivt och det är ju väldigt små belopp man kan bli bjuden på innan det kan komma att ifrågasättas, så skulle det stämma så ser jag allvarligt på det förhållandet, säger Hillevi Engström.

P1-programmet Kalibers granskning om den form av bistånd som kommuner, regioner och landsting utför har visat att politiker och tjänstemän i Kronoberg låtit sig bjudas av på safaridagar av den sydafrikanska kommun som man har ett biståndssamarbete med.

Vid 19 av 27 biståndsresor som Kaliber granskat har det ingått en safariutflykt, utflykter som enligt uppgift kostar mellan 250 och 1 000 kronor, ibland har deltagarna betalat själva men ofta har den sydafrikanska kommunen bjudit.

Roland Gustbée är ordförande i Regionförbundet Södra Småland och en av de ansvariga politikerna för Kronobergsprojekten.

– Jag tycker nog att det ligger inom det rimligas gräns. Det är ju en endagars tur och inga dyra övernattningar.

Men biståndminister Hillevi Engström anser alltså att man inte kan låta sig bjudas.

– Vi ska betala vad det kostar. vi ska inte låta oss bjudas, det finns ju ett skäl till att någon bjuder och det ska vi ha ett långt avstånd ifrån.

Kalibers granskning visar också att så mycket som en tredjedel av tiden på de 27 resorna gått till aktiviteter som inte har med projekten att göra, som exempelvis safari men också andra utfärder som hantverksmarknad, lejonfarm och ölbryggeri.

– De här pengarna ska ju gå till bistånd. Jag blir ju bekymrad om de här uppgifterna stämmer om det är på det här sättet det är ju inte så det ska gå till, säger Hillevi Engström.

Varje år anslår SIDA 40 miljoner till de kommunala partnerskapen som biståndsformen kallas. Pengarna hanteras sen av ICLD, Internationellt centrum för lokala demokrati, som är de som granskar och godkänner kommunernas slutrapporter och betalar ut pengarna. Hillevi Engström menar nu att man bör granska om något fel har begåtts.

– Är det så att det förekommit felaktigheter måste uppföljningen från SIDA och ICLD bli bättre, man måste också betala det som eventuellt betalts ut felaktigt, och så måste man har rutiner för att det inte blir fel i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista