Foto: Lennart Ackling

Kritik mot förslag till nya regler för våra nationalparker

1:31 min

Förslaget om att öppna upp nationalparker för företag som kan locka fler dit möter motstånd möter från ekoturismföretagen. De menar att förslag som finns går för långt och kan vara till skada, både för nationalparkerna och seriösa naturturistföretag.

Reglerna för landets nationalparker håller på att luckras upp. Bland annat ska det bli lättare för kommersiella aktörer att ordna aktiviteter i dom skyddade miljöerna. I länet finns ju Norra Kvill i Vimmerby kommun och Blå Jungfrun i Kalmarsund.

Per Jiborn, Västervik,  jobbar sedan många år med ekoturism och  är kvalitetsansvarig på naturens bästa.

– Jag har aldrig träffat på några företag som säger att vi vill ha bort tillståndplikten.

Går för långt

Per Jiborn säger att man egentligen applåderar tanken att öppna upp nationalparkerna. men att förslaget som finns går för långt.

Han är rädd att oseriösa företag ska ge branschen dåligt rykte, utan att de här oseriösa företagen kan stoppas.

Istället vill han se att man öppnar upp för företag, men att de måste söka tillstånd.

De som får tillstånd syns på nationalparkens hemsida, sköter man sig får man vara kvar där, missköter man sig plockas man bort.

Om det inte behövs tillstånd är ena sättet att få bort de som missköter sig att göra en polisanmälan, om de gör något olagligt.

Osäker väg

Men det är en osäker väg.

I somras till exempel kom ett gäng holländska vildmarksturister till Västergötland och var i en skog utan att skogsägarna visste om det

De byggde vinskydd, högg ner träd och orsakade en markbrand.

När skogsägarna upptäckte vad som hänt polisanmälde de, men anmälan lades ner.

– Har man en tillståndshantering som är knuten till en exponering får företagen en väldigt tydlig markering. Sköter man sig får man kunder och får exponering. Gör man det inte det förlorar man exponeringen. Vi behöver ett enkelt verktyg för att skapa kvalitetsturism i våra nationalparker helt enkelt, säger Per Jiborn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista