Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Västerviks ekonomi oväntat bra

Det går bra för Västerviks kommun. 108 miljoner kronor blev vinsten under förra året enligt de preliminära bokslutet som nu presenterats.

83 miljoner kronor är engångsintäkter - 25 miljoner inom verksamheten. Det är 14 miljoner kronor bättre än vad kommunen räknat med i sin budget.

Tack vare de här vinstpengarna så kan kommunen nu komma ikapp tidigare års underskott eftersom kommunen använder sig av något som heter resultatrullning mellan åren för de kommunala verksamheterna.

Med flera tuffa ekonomiska år bakom sig tänker kommunen nu vara bättre förberedd för minskade skatteintäkter i framtiden. Detta genom att nu sätta av runt 50 miljoner kronor till en så kallad resultatutjämningsreserv.

De 83 miljoner kronorna som kommit in genom engångsintäkter är fördelat på följande sätt:

Återbetalning AFA, 35 mnkr.

Reavinster, 11 mnkr.

Ökade skatteintäkter, 20 mnkr.

Finansnetto, 6 mnkr.

Avskrivningar, 2 mnkr.

Pensioner och personalomkostnader, 9 mnkr.

Genom det oväntat stora budgetöverskottet lever Västerviks kommun redan nu upp till det så kallade balanskravet.

Kommunens budgeterade resultat för 2014 är 23 mnkr. Detta resultat är i underkant för att klara framtidens investeringsbehov och svängningar i skatteprognoserna. En nödvändig resultatnivå ligger snarare på drygt 35 mnkr för att klara överskottsmålet på 2 procent som kommunfullmäktige beslutat om.

– En verkligt fin insats av våra medarbetare och förvaltningarna. Samtidigt, utan att på något sätt förminska den goda insatsen, måste vi vara tydliga med att det ingår stora engångsposter. Framåt gäller det att slå vakt om det som uppnåtts. Det är med god ekonomi, som med god kondition. Om man vill behålla den måste så man fortsätta att slita, säger Harald Hjalmarsson (M) och Tomas Kronståhl (S), kommunstyrelsens ordförande respektive förste vice ordförande i ett pressmeddelande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista