Foto: Sveriges Radio.

Länet får färre poliser i framtiden

"Vi får problem med att besätta olika funktioner"
1:22 min

Polisen får allt svårare att hinna med när antalet poliser minskar i länet. De poliser som utbildas behövs bättre på andra platser tycker Rikspolisstyrelsen som menar att Kalmar ska ha färre poliser i framtiden. Enligt Klas Werme, operativ chef, är problemen det innebär högst påtagliga redan nu.

Nyutbildade poliser plockas bort från Kalmar län och skickas till andra delar av landet.

Klas Werme, som är operativ chef i länet, jobbar med att få de allt färre poliserna att räcka till.

– Det känns bistert att tappa tre sugna och intresserade polisaspiranter som skulle få plats i Kalmar län.

P4 Kalmar: Vad blir följden?

– Vi får problem med att besätta olika funktioner. Både på yttre sidan och även på utredningssidan och kanske på andra ställen i organisationen.

Kalmar län skulle ha fått sju nyutbildade poliser i år. Det skulle precis räcka för att ersätta de poliser som går i pension. Men tre av dem blir man av med redan innan de kommit hit.

Likadant ser det ut också  i Kronoberg och Halland som alla får släppa ifrån sig poliser till Västra Götaland som har större problem med brottslighet.

Och det här är inte första gången länet backar. Sedan 2011 har polisen här minskat med över 20 personer, och minskningen fortsätter alltså.

– Vi sliter redan nu hårt med att försöka föredela den befintliga resursen på ett så smart och optimalt sätt mellan kraven ute och kraven vi har från statsmakten om att utreda brott på ett snabbt säkert och rättssäkert sätt. Så jag skulle vilja säga att problemen är högst påtagliga redan nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".