Foto: Anna Olofsson/Sveriges Radio

Rån mot närbutik - för andra gången på kort tid

0:30 min

Margaretaplans närlivs i Kalmar rånades strax före halv nio på måndagskvällen. En maskerad man hotade kassörskan med kniv, fick med sig en summa pengar och lämnade sedan butiken i okänd riktning. Polisen har inte gripit någon, men det finns ett signalement.

Mannen var cirka 180 centimeter lång och han var klädd i en svart jacka med beiga detaljer, svart mössa, mjukisbyxor - och han hade täckt ansiktet med en blåaktig scarf. 

Polisen satte in hundpatruller på kvällen men utan resultat. 

Rånet mot livsmedelsbutiken i Kalmar var det andra på kort tid och sedan 2012 har rån mot butiker i Kalmar län ökat med 333 procent enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Orsaken till den kraftiga ökningen beror dock inte på att butiksrån blivit så mycket vanligare utan snarare på att 2011 var ett ovanligt lugnt år med bara tre anmälda rån enligt Lina Isaksson Funke, Informationsansvarig vid Polisen i Kalmar län. 

Lina Isaksson Funke säger att möjligheten att klara upp dessa brott ofta kan bero på polisens tillgång till bra övervakningsutrustning från butikerna. En annan möjlighet att skydda sig kan vara om butikerna har möjlighet att ha fler anställda på plats samtidigt. Men läget är ändå knepigt. 

– Utsattheten handlar också om läget. Butikerna ligger där många människor finns och rånen går väldigt snabbt, ofta på bara ett par minuter och sedan är rånaren snabbt borta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista