Pansarövning i Kalmarsundsparken vintern 1941. Ur Kalmar läns museums bildarkiv. Foto: privat

Länet under andra världskriget - ny utställning på Länsmuséet

6:22 min

Nästa år, alltså 2015, ska Länsmuséet ha en utställning om hur det var i Kalmar län under andra världskriget 1939-1945. Meningen är också att det är du, som länsbo, som ska fixa den här utställningen - eller i alla fall delar av den genom att bidra med material.

Eva-Lena Holmgren, historiker på Länsmuseet, föklarar hur det hela började.

– Nazister fanns det definitivt. Vi har fotografier med den tyska flaggan hissad mitt under kriget, och det här är ju en av de saker som vi vill ha fram. Vi har ju bilder där man, undre en valdag, ser hur merparten i en kö vänder sig bort från de nazistiska valarbetarna, och det tycker jag är väldigt talande, säger hon.

Eva-Lena Holmgren hoppas nu på att någon av de som är med på fotona hon talar om, och som vänder ryggen åt nazisterna ska höra av sig till Länsmuséet och dela med sig av sin historia - såväl som alla andra som har minnen och historier att berätta från andra världskriget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista