Hästar i en sommarhage. Arkivfoto: Janne Wieslander/Sveriges Radio.

Bästa tipsen för ett säkrare hästliv

3:47 min

I helgen skadades en 6-årig flicka när hon sparkades av en häst utanför Kalmar. För några veckor sedan omkom en man efter att han sparkat av en häst i Skaraborg. Hur farligt är det egentligen att umgås med hästar? Jörgen Nilsson från Aledals ridcenter i Färjestaden svarar.

–  Hästar är ju stora djur och ofta är det ju barn som håller på med dem, så det är ju en viss risk. Men det  är ju vi ridskolor väl medvetna om. Vi försöker hela tiden jobba med säkerhet, säger Jörgen Nilsson från Aledals ridcenter i Färjestaden.

Vad gör ni då?

– Grunden för en bra säkerhet på anläggningen är ju att det är ju att det är lugn och ordning på den. Då får man en bra verksamhet, då är ju ridlärare en stor resurs. Ju mer erfarna man är och ju mer rutin man har desto mer kan man ju förebygga och lära ut ridsäkerhet, svarar Jörgen Nilsson.

När är det som farligast?

– De är ju ett vanedjur, så vid ovana situationer blir de ju stressade. De är också flykt- och flockdjur. Så när de lämnar flocken så kan de ju få flyktinstinkter och vill bort. Då kan de ju bli farliga för människor, svarar Jörgen Nilsson.

Hur är det med säkerhet på ridskolor?

– Ridskoleverksamheten har ju ganska lågt olycksantal. Vi väljer ju ut de hästarna som är lämpliga för verksamheten, svarar Jörgen Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista