Shirley Temple har avlidit, uppger hennes familj. Hollywoodstjärnan på en bild som barn och en bild från 2006. Foto: AP/TT

Shirley Temple har avlidit

Skådespelaren Shirley Temple har avlidit, uppger hennes familj enligt BBC. Hon avled i måndags i sitt hem i Woodside i Kalifornien av naturliga orsaker. Hon var omgiven av sin familj och vårdgivare, står det i ett uttalande från familjen.

SR Minnen: Shirley Temple - från barnskådis till ambassadör

Shirley Temple, född 1928, var en stor barnstjärna i Hollywood på 1930-talet, då hon spelade in ett 30-tal filmer. Hon blev känd genom filmer som "Lilla solstrålen" från 1934.

Shirley Temple är historiens yngsta Oscarsvinnare - redan sex år gammal fick hon en heders-Oscar som delades ut till unga skådespelare.

Vid 21 års ålder drog hon sig tillbaka från filmen. Efter att under 1950-talet försöka sig på en TV-comeback övergick hon i stället till en karriär som politiker och diplomat, och var bland annat USA:s ambassadör i Ghana och i dåvarande Tjeckoslovakien. Hon var också styrelseledamot i storföretag som Disney och Del Monte.

1988 utkom hennes självbiografi "Child star". 2006 fick hon Screen Actors Guild Life Achievement Award för sina insatser i filmen.

Shirley Temple blev 85 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista