Sidensvansen var en bubblare i länet under årets upplaga av Vinterfåglar inpå knuten. Foto: Pav Johnsson

Kalmar län näst bäst på att räkna vinterfåglar

P4 Kalmars naturnörd Pav Johnsson skriver i dagens blogginlägg att även om det återstår att gå igenom en del inskickade rapporter i årets fågelräkning, så är det klart med en hedersvärd silverplats för Kalmar i länsligan i landet. Fågelräkningen gjordes i sista helgen i januari. 

Pav Johnssons blogginlägg 11 februari 2014

Även om det återstår lite inskickade rapporter att räkna så kan vi konstatera att det blir en hedersvärd silverplats för Kalmar i länsligan. Bara Dalarna slår oss åter igen, medan Kronoberg återigen passeras i toppen.

Det var under sista helgen i januari som privatpersoner och skolor rapporterade in till Sveriges Ornitologiska Förening hur många fåglar per art som sågs vid deras matningar. Vårt län hade alltså näst flest rapportörer avvägt mot befolkningsmängden.

Kommunräkningen

På kommunsidan var det stora förändringar med Torsås och Hultsfred för första gång på medaljplats efter Emmaboda som nu tog hem segern. Andra anmärkningsvärda förändringar är Västerviks starka rapporteringsengagemang och att Nybro, fågelskådartäta Mörbylånga och fjolårsvinnaren Högsby tappar mark.

Värt att notera är dock att inga kommuner egentligen är sämre, utan de som förbättrar sig har rapporterat långt fler än någonsin. I år tror SOF att antal rapporter kommer att bli fler än 20 000 – ett häpnadsväckande resultat. Människors engagemang för sin närmiljö är stort!

Nu är det svårt att på vetenskapliga grunder utläsa alltför mycket av resultaten från vinterfågelräkningen, men några trender är ändå tydliga. I år var det till exempel fler domherrar och sidensvansar i vårt län jämfört med i fjol. På riksplanet kan man över de senaste åren se en trend där antalet gulsparvar stadigt minskar i hela landet.

I vårt län är minskningen inte lika tydlig som i riket i stort, och det kan vi nog vara stolta över. Även gråsparven går det lite knackigt för, återigen har den en starkare ställning i vårt län än på de flesta andra platser. Fåglar som hör jordbrukslandskapet till är bättre representerade hos oss än i riket i stort.

Andra mönster som kan skönjas är att norröver har vissa lite sydligare arter som till exempel nötväcka och koltrast blivit vanligare. Grönfinken, som för några år sedan drabbades av sjukdomen gulknopp, verkar inte ha återhämtat sig än.

Värt att notera är att den lilla grönsiskan i år tog sig upp på tio i topp i länet och att både skatan och kajan hamnade utanför.

Bästa län på att rapportera 2014
(inom parentes fjolårets placering)

1 (1) Dalarna län                                                      
2 (3) Kalmar län
3 (2) Kronoberg län
4 (6) Blekinge län
5 (4) Södermanlands län

Bästa kommuner på att rapportera i länet
(inom parentes fjolårets placering)                    


1 (2) Emmaboda
2 (9) Torsås
3 (6) Hultsfred
4 (8) Borgholm
5 (5) Vimmerby
6 (10) Västervik
7 (3) Mönsterås
8 (1) Högsby
9 (4) Mörbylånga
10 (11) Oskarshamn
11 (7) Nybro
12 (12) Kalmar

10 i topp fåglar
(inom parentes placering förra året)

Kalmar län 
1 (1) Talgoxe
2 (2) Pilfink
3 (3) Gulsparv
4 (4) Blåmes
5 (Ny!) Sidensvans
6 (9) Domherre
7 (5) Gråsparv
8 (6) Koltrast 
9 (Ny!) Grönsiska         
10 (7) Grönfink 

Sverige
1 (1) Talgoxe
2 (2) Pilfink
3 (3) Blåmes
4 (4) Gulsparv
5 (6) Domherre
6 (7) Koltrast
7 (5) Grönfink
8 (8) Skata
9 (9) Kaja
10 (10) Gråsparv

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista