Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Lärarna har fått mindre makt över Linné

1:31 min

Lärarna på Linnéuniversitetet har fått mindre makt över universitet, enligt en studie från Uppsala universitet. På tre år har lärarnas makt ersatts av mer makt hos cheferna.

Sedan 2011 behöver svenska universitet inte längre ha så kallade fakultetsnämnder, alltså nämnder som väljs av lärare. Istället har universiteten själva fått ökade möjligheter att bestämma hur organisationen ska se ut.

Statsvetaren Elin Sundberg har undersökt hur lärarnas makt har påverkats på totalt tio lärosäten, bland andra Linnéuniversitetet:

– Det jag har kommit fram till är att beslutsmakt som tidigare låg hos kollegiet, det vill säga de verksamma lärarna, har gått över till chefer på universitetet.

Hur ser det ut på andra universitet – ser det likadant ut där?

– Linnéuniversitetet har inte den värsta utvecklingen, till exempel på Luleå tekniska universitet så har all kollegial beslutsmakt avskaffats. Men många universitet har klarat sig bättre än Linné, som Stockholm och Lund.

Från och med år 2013 styrs inte längre institutionerna kollegialt utan enbart av en prefekt. Vidare har linjestyrningen ökat i och med att enskilda chefer, framför allt dekan, fattar beslut i majoriteten av de undersökta frågorna gällande utbildning på delegation direkt av rektor.

Elin Sundberg blir själv oroad när hon ser sina egna resultat:

– Ja, jag känner mig väldigt orolig. Speciellt eftersom jag jämfört vad som hänt på tre år och så ser man en så stor förändring på många lärosäten, inklusive Linnéuniversitetet. Då undrar man var det slutar.

Sammantaget framträder en bild där beslutsmakt har förflyttats till framförallt dekan på bekostnad av de kollegiala organens beslutsmandat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista