Beatrice Ask på besök i Vimmerby. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Butiksägare efterfrågar mer tillgänglig polis

1:42 min

Butiker i hela landet har problem med tjuvar - inte minst på mindre orter där det är långt att åka för poliser som får larm. En sådan ort är Vimmerby, och idag fick flera företag där träffa justitieminister Beatrice Ask och diskutera vad som kan göras.

Carina Vickström har affär med damkläder, och har råkat ut för tjuvar många gånger.

– Det känns kränkande, det är likadant som om någon kommer hem i villan och länsar vad man har, säger hon till P4 Kalmar.

Det var flera affärsinnehavare som dök upp för att prata med Beatrice Ask. Alla har de erfarenhet av tjuvar som tar det dyra i affärerna. Ofta är det tre eller flera personer som jobbar ihop - ett par stycken som beter sig misstänkt och så en tredje som är svår att upptäcka, som är den som plockar på sig varorna.

Dessutom råkar många butiker ut för fakturabedrägerier och för tjuvar som rekar på dagen och sedan kommer tillbaka och bryter sig in på natten.

Så här ser det ut i hela landet - inte minst på mindre orter där det är få eller inga poliser.

Så mer tillgänglig polis som kan komma när det händer något, och en polis som tar tag i också sådana här brott, var något som efterlystes av affärsägarna.

Men fler poliser kan inte justitieministern lova - även om hon tycker att de poliser som finns skulle kunna vara mer synliga.

– Vad jag kan göra nu är att se till så att polisen utnyttjas mer effektivt. Vi behöver fler i yttre tjänst.

Här blir vi färre poliser för varje år, vad kan du göra åt det?

– Fördelningen av polisresurser både nationellt och i respektive myndighet, det gör polisen själv. Sedan tror jag att man ibland glömmer bort betydelsen av bra polisiära resurser på mindre orter för brottsligheten sätter sig där den är som mest fredad, säger Beatrice Ask.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista