Mage. Foto: Christine Olsson/TT

Kolhydrater avgörande för magsår

Varannan människa bär på magsårsbakterier. Men vem som blir sjuk och i värsta fall drabbas av magcancer avgörs till viss del av vilken sorts kolhydrater vi har i magen.

Magsårsbakterien helicobacter pylori fäster vid kolhydrater som finns i våra magar. Infektionen kan vara helt symptomfri men kan också ge magsår eller cancer.

– Det är en till två procent av de infekterande som får magcancer, säger Emma Skoog, doktorand vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Hennes forskning visar att vissa kolhydrater i magen hämmar bakteriens tillväxt medan andra stimulerar den och gör den mer farlig.

– De producerar mer av ett ämne som går in i våra celler och ger inflammation. Det kan vara en faktor till att vissa blir sjuka och inte andra, säger Emma Skoog.

Som individer har vi olika sammansättning av kolhydrater i våra magar. Nu vill forskarna mer exakt ta reda på hur dessa påverkar magsårsbakterien.

Kunskapen öppnar möjligheten att kunna bekämpa infektionen genom att helt enkelt plocka bort de kolhydrater som gör bakterien elakartad.

– Om vi förstår det kan vi designa ett läkemedel så man blir mer motståndskraftig mot bakterien, säger Emma Skoog.

Fakta om magsår

Magsår är ett sår i magsäckens eller tolvfingertarmens slemhinna.

Oftast orsakas magsår av bakterien helicobacter pylori.

Man kan även få magsår av vissa smärtstillande och inflammationshämmande läkemedel.

Många bär på magsårsbakterien men endast några få får magsår.

Magsår orsakat av bakterier behandlas med antibiotika i kombination med medicin som minskar produktionen av saltsyra.

Källa: Vårdguiden (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".