Planansvarige Jonas Karlsson visar upp det gröna gräset på Guldfågeln Arena. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio

Bra förutsättningar för rekordfin gräsmatta på Guldfågeln

1:11 min

Med åtta veckor kvar till den allsvenska hemmapremiären börjar det redan bli grönt på Guldfågeln Arena i Kalmar. Den relativt milda och snöfattiga vintern ger bättre förutsättningar än de senaste åren. Om 2-3 veckor kommer dessutom markvärmen slås på för att ytterliga öka på gräsväxten.

– Om man ser tillbaka de 3 senaste åren har har det varit rejäl uppförbacke och vid motsvarande tid för ett år sedan låg det 20-25 centimeter snö här säger Jonas Karlsson som är planansvarig.

Med korta perioder med snö och kyla under vintern har inte tjälen fått fäste i marken och istället syns nya grässtrån spira inne på arenan.

Förra året utsåg de allsvenska spelarna underlaget på arenan i Kalmar till bäst i Sverige och det både sporrar och sätter press på planskötarna i Kalmar att upprepa succén säger Jonas Karlsson:

--  Vi vill se till att det blir en fin hemmapremiär och vi var väldigt stolta över utnämningen så vi gör det bästa vi kan. Man blir aldrig fullärd på det här jobbet och hoppas bli ännu bättre.

Efter sista matchen i höstas bättrades gräsytan på kring målen men sedan har planen i princip fått ligga orörd.

I slutet av februari räknar Jonas med att börja skruva upp markvärmen för att öka på grästillväxten ytterligare.

– Kring månadsskiftet drar vi på värmen, tar bort eventuell snö, luftar ytan och sedan lägger vi på en fiberduk i två veckor. Därefter väntar klippning, klippning, klippning för att det skall se bra ut till hemmapremiären 7 april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista