Håkan Juholt. Foto: Scanpix

Juholts extrainkomster högre än riksdagslönen

Vissa riksdagsledamöter tjänar mer vid sidan om än själva arvodet från riksdagen. Den förre S-ledaren Håkan Juholt från Oskarshamn hade under 2012 extrainkomster på närmare en miljon genom avgångsvederlag från partiet och genom att han sålde en sommarstuga.

Håkan Juholt hade 691 792 genom sitt riksdagsarvode, men alltså nästan 300 000 till i andra inkomster, det visar en genomgång som TT gjort.

Störst extrainkomst 2012, vilket är senaste offentliga taxerade inkomst, hade moderaten Staffan Anger, tidigare vd inom stålkoncernen Outokumpu. Han hade en inkomst på 1 251 000 kronor utöver riksdagsarvoden.

Många som hamnar högt på topplistan över extra inkomster är över 65 år och får ut pension och privata pensionsförsäkringar.

Ledamöterna är tvungna att i ett offentligt register redovisa sidouppdrag och ekonomiska intressen, men inte hur mycket de får in på det. Registret syftar till att öka öppenheten om eventuella jävskonflikter som ledamöterna kan hamna i.

65 av de 349 ledamöterna hade 2012 extrainkomster på över 100 000 kronor, visar TT:s genomgång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista