Höglandssjukhuset. Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.

Brottsutredning mot sjukhus

Justitiekanslern har beslutat att inleda en förundersökning med anledning av ett tv-program som spelades in på Höglandssjukhuset. Förundersökningen som JK beslutat om gäller brott mot tystnadsplikten i samband med inspelningen av tv-programmet "112 - på liv och död" på Höglandssjukhuset i Eksjö.

Enligt en anmälan har sjukhusanställda lämnat ut uppgifter som omfattas av sekretess till produktionsbolaget, och landstingsdirektören och andra tjänstemän ska enligt anmälan ha godkänt att uppgifter som omfattas av sekretess har blivit offentliggjorda.

I december beslutade JK att inleda förundersökning gällande samma brott efter inspelningen av "112 - på liv och död" på Blekingesjukhuset.

För ett knappt år sedan JO-anmäldes landstinget i Jönköpings län av bland annat Centrum för rättvisa på grund av tv-programmet "112 - på liv och död".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista