Solceller kan bli mindre lönsamt för flerfamiljshus

1:36 min

Ett nytt ersättningssystem som regeringen vill införa för mindre elproducenter som har valt att satsa på solceller för eget bruk, kan ge betydligt dyrare el för bland annat boende i flerfamiljshus.

Det är ett lagförslag om ett nytt ersättningssystem för små elproducenter som regeringen vill införa som missgynnar bostadsrättsföreningar, boende i hyreshus och företag som vill satsa på solceller för egen bruk. Det menar Håkan Jutterdal som är ordförande för bostadsrättsföreningen Gasellen i Linköping.

– Det påverkar oss på ett negativt sätt.

För två år sedan beslutade föreningen Gasellen i Linköping att investera drygt nio miljoner kronor i solceller. Tanken var att dels få lägre elkostnader och samtidigt bidra till en bättre miljö, säger Håkan Jutterdal:

– Det talas väldigt ofta om förnybar el och förnybar energi och vi ville vara med och göra någonting där.

Ett dilemma som många små elproducenter och även föreningen Gasellen möter är att den tid på dygnet de producerar mest el, alltså under dagtid, förbrukar hushållet minst el. Därför har många avtal med sina elbolag om en så kallad nettodebitering, det innebär att de kvittar elen de själva matar ut på nätet dagtid mot el som de får tillbaka nattetid och betalar endast för mellanskillnaden.

Men regeringen vill avskaffa det populära nettodebiteringssystemet och planerar istället att införa ett skattereduktionssystem, där små elproducenter oavsätt hur mycket de producerar kan få som max 18 000 kronor tillbaka på skatten. En bra affär för en villaägare som har installerat solceller, men inte för större föreningar som till exempel Gasellen säger Håkan Jutterdal. 

- Våra 546 familjer i föreningen får inte samma statliga subvension som om de hade bott i 546 villor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista