Alice Babs i Stockholm 1965. Foto: Jan Collsiöö/TT.

Journalisten Sven Ekberg hyllar Alice Babs

4:16 min

Sångerskan Alice Babs, som avled i tisdags, hyllas idag av kolleger och vänner. Man hyllar henne som en av 1900-talets främsta sångerskor, men även som en glad och omtänksam vän. Tidigare P4 Kalmar-medarbetaren Sven Ekberg lyfter fram ett oväntat minne - av Alice Babs förmåga att gå på händerna.

– Hon var otroligt vig och gick utan problem på händerna runt i sin trädgård, berättar Sven Ekberg.

Ekberg var i början av 1950-talet kompis med Alice Babs äldsta dotter Lilleba. Hemma i familjen Babs trädgård blev han bjuden på saft och bullar. Det var då han bevittnade den världsberömda sångerskans vighet.

Sven Ekbergs och Alice Babs vägar kom att korsas flera gånger i livet. I slutet av 1980-talet på den spanska solkusten, där Alice Babs tillbringade vintrarna på grund av problem med sina luftrör. Ekberg minns hur Alice Babs spontant stämde upp i sång på en gudstjänst där hon var kyrkvärd.

– Det blev en sån där otrolig upplevelse när hon fyllde hela kyrkorummet med sin fantastiska röst. Jag får gåshud när jag tänker på det, säger Sven Ekberg som även hyllar Alice Babs mångsidighet som artist.

– Den bredden hon hade i sin karriär var fantastisk.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista