Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Västervik blir kvar i Kalmar län

2:04 min

Västerviks kommun kommer inte att arbeta för att bli en del av Östergötlands län - i alla fall inte i nuläget. Det beslutade kommunstyrelsen när de träffades i måndags, eftersom ett länsbyte skulle vara negativt för Västerviks sjukhus. Beslutet välkomnas av landstingsledningen.

Ställningstagandet välkomnas av landstingsrådet (S) Anders Henriksson.

– Det är klart att vi tycker det är bra, Kalmar län behöver kraftsamla oss och för sjukvårdens del är det bästa att vi håller ihop.

Det är en utredning som pekar på att ett länsbyte från Kalmar län till Östergötlands län skulle innebära negativa konsekvenser för Västerviks sjukhus.

På grund av det beslutade kommunstyrelsen att inte arbeta vidare för ett länsbyte.

Men beslutet skulle kunna komma att ändras om Kalmar län skulle komma att ingå i en stor sydsvensk region. Det menar man nämligen skulle vara katastrofalt för Västervik, skriver Västervikstidningen.

På frågan om vad som skulle hända med länet om landstingets önskan om att ingå i en sydsvensk region ändå blir verklighet svarar Anders Henriksson så här.

– Vi är inne i en process och det är klart att nu så har vi en diskussion söder ut. Om det blir någonting av den vet vi tidig vår och det är väl klokt att i det läget ta en ny diskussion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista