Johan Rosenqvist på landstingsstyrelsemötet. Foto Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Länssjukhusets ledning fick svara på läkarnas kritik

Efter kritiken från flera chefer på sjukhuset om projektpengar som försvunnit, fick i dag hälso- och sjukvårdsdirektören och sjukhusdirektören redovisa läget för politikerna. En del av förklaringen berodde på missförstånd som retts ut, säger de. En annan att det helt enkelt inte varit tillräcklig ordning och reda tidigare med vilka regler som gäller för projekt.

– Vi gör det för att ha ordning och reda på våra projekt, säger Ragnhild Holmberg.

I höstas kom det nya anvisningar för hur landstinget ska hantera projekt. Baserat på det så gjorde hälso- och sjukvårdsförvaltningen en avstämning av de över 200 projekt som pågick.

Det visade sig att det fanns projekt som löpt på år efter år och inte slutrapporterats. Det fanns också pengar från gamla konferenser som blivit över och legat kvar på klinikernas konton.

En del av dessa pengar försvann från projekten efter genomgången och hamnade istället i klinikernas bokslut för året. Åtgärden ledde till en skrivelse med kritik från läkarhåll med budskapet att projektpengar konfiskerats.

Men åtgärden försvarades alltså idag, bland annat med att de fall där pengarna drogs in var i projekt som inte i praktiken längre pågick.

– I de flesta fall fanns det ingen som kunde tala om vad pengarna skulle användas till, säger sjukhusdirektören i Kalmar Johan Rosenqvist.

Pågående projekt har fått behålla sina pengar. De fall, som påpekats av läkarna, där pengar från pågående projekt dragits in, berodde på ett misstag, som berodde på att man vid utvärderingen inte fått uppgifter som tydde på att projekten fortskred.

– Det här korrigerade vi, säger Johan Rosenvist, som sett till att de här pengarna kommit tillbaka till de berörda projekten.

Men klart är alltså att det framöver kommer bli mer ordning och reda vad gälller projekt som drivs med landstinget som huvudman.

– Det ska vara av engångskaraktär och ha tydligt start och slutpunkt, säger Ragnhild Holmberg, hälso- och sjukvårdsdirektör.

För alla pågående projekt är pengarna kvar. Däremot försvinner de pengar som t ex varit överskott från arrangerade konferenser långt tillbaka i tiden.

Politikerna i landstingsstyrelserna tyckte det var bra att det blev ordning och reda men reste också en varningsflagga för att kreativa forskningsinriktade medarbetare måste känna att de har landstinget med sig.

– Den här processsen ser ut att ha skadat en del av det så vi måste komma upp på rätt sida annars så blir vi förlorare, sa Christer Jonsson (C).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista