Kalmar län har kortare vårdköer än andra

Länets sjukhus lyckades nå målen för väntetider flera månader förra året. I december var det 90 procent av patienterna som fick komma till mottagningen inom två månader och 92 procent fick en operationstid inom två månader. Läget var sämre i augusti. Det framgår av genomgången av väntetiderna som presenterades på landstingsstyrelsemötet på onsdagen.

Förra året fick landstinget omkring 100 miljoner kronor från den så kallade kömiljarden som går till landsting som lyckas hålla nere sina köer.

– Tillgängligheten på sjukhusen är en mycket stor del i detta, säger sjukhusdirektören på länssjukhuset Johan Rosenqvist.

När det gäller väntetiderna inom psykiatrin har så har de varit kraftigt under året men varit tillräckligt korta för att landstinget också där får del av extra statliga pengar och landstinget har indirekt fått mer än de planerat för tack vare att andra landsting lyckats sämre och andelen pengar som delas ut till framgångsrika landsting därmed blir större.

– Det här är lite mer än vi hade räknat med, säger Florence Eddysson-Hägg, psykiatridirektör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista