Jerry Engström, chef på Campus Västervik hoppas kunna säkra kompetensförsörjningen på landsbygden. Foto: Johanna Lindblad Ahl/SvergiesRadio

Mindre orter vill ha mer utbildningar på högskolenivå

1:38 min

Mindre kommuner har ett stort behov av arbetskraft med rätt högskoleutbildning. Därför vill Campus Västervik tillsammans med högskolecentrum i Vimmerby och Campus Hultsfred bli pilotprojekt och testa en modell som bygger på att ge de utbildningar som arbetsmarknaden efterfrågar på varje ort.

Initiativtagare Jerry Engström är Chef på Campus Västervik och han säger att
idén bygger på att de blir allt svårare att få proffesionsutbildningar till mindre orter. Förmodligen tack vare att högskole- och universitetutbildningar centraliseras allt mer till de större högskolerna och universiteten.

Många unga väljer därför att utbilda sig på annan ort och det leder ofta till att de inte kommer tillbaka till hemorten. En hemort som skriker allt högre efter kompetent arbetskraft enligt Jerry Engström.

– Om vi tittar på Västervik vet vi idag att vi behöver ersätta 2 300 personer med en högskole- eller universitetskompetens innan 2022.

I slutet av mars ska idén diskuteras på ett seminarium i Riksdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista