Mp kandidater till Eu-parlamentet, Peter Eriksson och Isabella Lövin. Foto: Anders Wiklund / TT

Miljöpartiets lista inför EU-valet är klar

5:08 min

Miljöpartiet har idag fattat beslut om sin kandidatlista till europaparlamentsvalet. Före detta språkröret Peter Eriksson, med sommarhus på Öland, är en av de två som har chans att komma in. Västerviks Akko Karlsson är 21:a namn på listan och ser sig inte som en kandidat men ska göra allt för att få fler att rösta.

Peter Eriksson som var miljöpartiets språkrör mellan 2002 – 2011 och idag är ordförande i konstitutionsutskottet förklarar varför han nu vill byta Stockholm mot Bryssel.

– Jag tycker det har blivit mer och mer intressant. Europaparlamentet har fått mer makt och tagit sig mer makt de senaste åren och har i dag en stor betydelse, likvärdig i många frågor med regeringarna när de möts. Miljöfrågorna har också i stor del flyttat från de enskilda nationerna till EU-nivå.

Enligt miljöpartiets regler får du ju inte vara kvar längre i riksdagen. Är det inte därför som du nu åker till Bryssel - eller försöker?

– Ja, jag hade faktiskt slutat i alla fall därför att jag har varit länge i riksdagen. Jag tycker jag har gjort mitt bäta här och jag tycker det har varit väldigt intressant men jag har tänkt ett tag nu att jag ska göra något annat efter den här mandatåperioden i alla fall. Men när jag fick frågan började jag fundera på det på allvar och då blev det också mer intressant.

Toppar listan gör förra europaparlamentsvalets stora överraskning Isabella Lövin som trots topplatsen med ett bredare politiskt mandat tänker fortsätta satsa mest på sin speciallitet, fiskefrågor:

– Det är haven och miljöfrågorna som är mina stora frågor och sen så har jag ju en helhetssyn som jag delar med den gröna ideologin.

På 21:a plats återfinns miljöpartisten från Västervik länsspråkröret Akko Karlsson, som är med i partistyrelsen och aktiv inom såväl landstingspolitiken som inom Regionförbundet. Hon ser sig inom som en kandidat utan som en motor.

– Min roll är ju att coacha vår fantastiska trio och topp fem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista