1 av 2
Alice Babs. Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT
2 av 2
Visarkivet i Västervik minns Alice Babs. Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio

Åren i Västervik viktiga för Alice Babs

Alice Babs gick i alla söndagsskolor hon kunde för att få lära sig sånger
1:06 min

Efter Alice Babs bortgång är det många i länet som minns henne, inte minst i Västervik där hon bodde under större delen av sin barndom. Markus Brännström är visarkivarie där och berättar att Alice Babs betytt mycket för staden och att staden betytt mycket för Alice Babs, då det var där hon slog igenom.

– Alice har sagt att hon hade sina viktigaste år här i Västervik. Det var har hon slog igenom.

Alice Babs gjorde succé redan 1936 när hon uppträdde i Folkets Park.

– Från det tillfället finns det en tidningsnotis, ” Det är en liten dam med framtiden för sig och vi motser med spänning hennes vidare framträdanden som Thalias tjänarinna”. Inte så lite profetiskt, säger Markus Brännström.

Hennes musikintresse märktes också tidigt, när hon gick i flera söndagsskolor för att få lära sig nya sånger.

– Hon började kanske i frälsningsarmen och när hon lärt sig sångerna där, så flyttad hon över till nästa söndagsskola och hade en repertoar av söndagsskolssånger.

Hon var hungrig på att lära sig mer?

– Ja absolut, och jag tror det var en hunger hon hade med sig under hela sitt yrkesliv. För hon var ju väldigt mångsidig. Hon nöjde sig inte med en genre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".