Bengt Sjöstedt. Foto: Erika Norberg

Fotande på gym kan stoppas

1:11 min

Ska det vara förbjudet att fotografera i omklädningsrummet på gymmet? Det är en fråga som Friskis & Svettis i Kalmar kommer att ta upp efter att föreningen i Stockholm har fattat beslut om ett förbud. – Det kan vara något som kan vara aktuellt för oss också, säger Bengt Sjöstedt, ordförande för Friskis & Svettis i Kalmar.

Föreningen i Kalmar har inte fått in några klagomål från medlemmarna om att de skulle känna sig obekväma med att folk tar bilder i lokalerna. Men kanske bättre då att förekomma problem, och frågan kommer att tas upp i styrelsen och föreningens ledningsgrupp.

– Vi måste fånga upp frågan, säger Bengt Sjöstedt, till P4 Kalmar.

Friskisföreningen i Stockholm har satt upp lappar där det står att det numera är förbjudet att fota i alla omklädningsrum, dessutom får man inte ta bilder i träningslokalerna där andra medlemmar kommer med om man inte har deras tillåtelse.

Och Bengt Sjöstedt i Kalmar konstaterar att det handlar faktiskt om allmän plats.

– Personligen tycker jag, i mitt basfundament, att vem som helst som vill ta en bild på sig själv ska få göra det. Men om man tar den i ett utrymme där det finns andra människor då är frågan lite annorlunda. Riskerar man att få med andra människor har man ett annat ansvar än om man är hemma hos sig själv.

För några år sedan fick Friskis & Svettis i Kalmar sätta upp en vägg och dela av bastun för att kunna skilja män och kvinnor åt efter att det hade visat sig att det fanns personer som stod och kikade in genom dörrarna. Det avslöjades aldrig att någon hade tagit bilder också, med en mobiltelefon, men det kan ha varit så och eftersom medlemmarna inte längre kände sig bekväma med den mixade bastun fick man helt enkelt dela av den med en vägg. 

– Det var väldigt trist, säger Bengt Sjöstedt.

Nu handlar det i första hand om ett eventuellt fotograferingsförbud i omklädningsrummen, något förbud i alla lokaler verkar han inte tro på.

– Det låter ganska långsträckt. Och vi behöver nog diskutera innan vi sätter upp några förbud över huvud taget för förbud i sig är ju inte något positivt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista