Lastbilar på rad Foto: Fredrik Persson/TT

Kan vi vara utan bensin 2030?

2:57 min

Fordons- och bränslebranscherna gör tummen ner för ett utredningsförslag med målsättningen att svenska fordon ska kunna drivas utan till exempel bensin och diesel om 16 år, och sammantaget minska koldioxidutsläppen med 90 procent fram tills dess.

Det kommer att dröja längre än till 2030 för ställa om den svenska fordonsflottan till att helt gå på andra bränslen än till exempel bensin och diesel före 2030.

Jonas Strömberg från lastbilstillverkaren Scania är tveksam.

– Det är enklare om man tittar på stads- och regionstransporter om man tittar på bussar, distributionslastbilar och sopbilar, där kanske vi kan vara framme före 2030. Däremot med de långväga lastbilstransporterna så är vi kanske halvvägs vid 2030, kanske 60 eller 70 procent. Kanske 2050 kan vi vara nere på noll, säger Jonas Strömberg.

Det här tror representanter från svenska fordonstillverkare och från bränsleindustrin.

I veckan skickade regeringen ut förslag från en statlig utredning om hur en omställning av fordonsflottan ska kunna gå till.

Enligt SCB finns det ungefär fem och en halv miljoner fordon i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista