Läkare anser att andra sjukdomar kan misstas för shaken baby syndrome. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Vill ha bättre granskning av dödsfall bland barn

1:23 min

De läkare som anlitats i svenska domstolar för att bedöma fall av misstänkt skakvåld mot spädbarn har brustit i sin professionalitet. Det tycker sju barnläkare som kräver att alla dödsfall av barn ska granskas av en grupp bestående av flera olika professioner. 

– Det finns förebild till exempel i Storbritannien där man har en lagstiftning där man granskar samtliga dödsfall. Det behöver vi i Sverige också, för att kunna se konsekvenserna av olika diagnoser och förebygga att sådant inträffar, säger Gabriel Otterman, barnläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Den senaste tiden har det förekommit en debatt om skakvåld eller shaken baby syndrome. Detta efter att Högsta domstolen beviljat resning i två fall där föräldrar anklagats för att ha misshandlat sina spädbarn.

Läkare som har anlitats av försvarsadvokater anför att det finns medicinska rön som pekar på att det kan finnas andra sjukdomar som kan misstas för shaken baby syndrome.

Men sju svenska barnläkare anser att läkarna som anfört dessa nya rön brustit i sin professionalitet. Gabriel Otterman är en av dem som skriver om det på Dagens Nyheters debattsida.

– Det är ingen som vill sätta dit oskyldiga personer. Vi vill kunna ge fler barn det skydd de behöver. Om vi börjar ifrågasätta Shaken baby syndrome då riskerar man att inte kunna ge det skyddet.

De sju barnläkarna vill även att diagnosticeringen av skakvåld ska bli likvärdig över hela Sverige och kräver därför att regeringen ger Svenska barnläkarföreningen i uppdrag att ta fram en nationell handlingsplan om våld mot barn. De kräver även att regeringen uppdrar åt Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, att ta fram en översikt över kunskaperna om diagnosen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista