Snart lättare att ta bort stenmurar

Många bönder känner stor lättnad efter beskedet i veckan att det snart blir lättnader i biotopskyddet. Syftet är att lantbrukare ska få fler dispenser för att till exempel få flytta en del av en stenmur eller lägga igen ett öppet dike om det behövs för att utveckla jordbruket.

Enligt lagrådsremissen som kan träda i kraft 1 september föreslår regeringen en ny bestämmelse om det generella biotopskyddet i miljöbalken

– Jag är så glad! Så många lantbruksföretagare i Sverige som kommer att ha glädje av detta, säger den öländske lantbrukaren Per Petersson, som engagerat sig hårt i frågan för LRF Sydost.

En lantbrukare på sydöstra Öland hotades för ett par år sedan av ett löpande vite på 850 000 om han inte återställde 800 meter stenmur och ett igenfyllt dike. Det var början på en intensiv LRF-kampanj mot den hårda linjen som Länsstyrelsen i Kalmar då bedrev.

– Förslaget handlar om att rädda viktiga biotoper i odlingslandskapet, säger Eskil Erlandsson, landsbygdsminister i pressmeddelandet om lagrådsremissen.

Kravet för att få dispens är att det kan ske utan att viktiga biotoper skadas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista