Arkivfoto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Lättnad efter vunnen kamp om murar

Många bönder i länet känner lättnad efter beskedet att det snart blir lättnader i biotopskyddet. Syftet är att lantbrukare ska få fler dispenser för att t ex kunna flytta en stenmur eller lägga igen ett öppet dike om det behövs för att utveckla jordbruket. Ämnet har varit högaktuellt i flera år inte minst på Öland

– Jag är så glad! Så många lantbruksföretagare i Sverige som kommer att ha glädje av detta, säger den öländske lantbrukaren Per Petersson, som engagerat sig hårt i frågan för LRF Sydost i en kommentar till tidningen Land.

En lantbrukare på sydöstra Öland hotades för ett par år sedan av ett löpande vite på 850 000 om han inte återställde 800 meter stenmur och ett igenfyllt dike. Fallet upprörde många och blev  början på en intensiv LRF-kampanj mot den hårda linjen som Länsstyrelsen i Kalmar då bedrev.

Enligt den färska lagrådsremissen som kan träda i kraft 1 september föreslår regeringen en ny bestämmelse om det generella biotopskyddet i miljöbalken.

– Förslaget handlar om att rädda viktiga biotoper i odlingslandskapet, säger Eskil Erlandsson, landsbygdsminister i pressmeddelandet om lagrådsremissen.

Kravet för att få dispens är att det kan ske utan att viktiga biotoper skadas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista