Många kyrkor är i stort behov av renovering. Foto: Dan Eliasson/Sveriges Radio
Växjö

Växjö stift ett av de rikaste stiften

Växjö stift har stora skogstillgångar och får omfattande statliga bidrag som ska användas för att sköta om de gamla kyrkorna.  Varje år får Svenska kyrkan närmare en halv miljard i skötselbidrag.

- Genom överenskommelse som ingicks när kyrkan skildes från staten har Svenska kyrkan tagit på sig ansvaret för kulturvården i och kring  kyrkorna, säger Lotta Eriksson-Kockum på Riksantikvarieämbetet.

Varje år får Svenska Kyrkan 460 miljoner kronor för att vårda det kyrkliga kulturarvet.  Total rör det sig om närmare 4000 kyrkor. Men  pengarna tycks inte  räcka för att  klara underhållet.  Av Växjö pastorats 39 kyrkor är flera i behov av omfattande renovering.  Tidigare i veckan berättade nyheterna att det på sikt kan bli aktuellt att stänga några kyrkor. Det fördes fram i en utredning som nyligen presenterats för kyrkorådet.  Församlingarna har svårt att med egen kraft klara underhållet och man måste vända på varje slant.

Men det är inte bara Svenska kyrkan och församlingarnas ansvar att vårda det kristna kulturarvet anser Domprosten i Växjö Thomas Petersson.

- Alla bör ta ansvar för kyrkan, säger Thomas Petersson.

Så det behövs mer pengar från staten för att klara den här uppgiften?

- Det är ingenting som vi i Växjö kan säga utan vi kämpar och sliter för det vi har.

Lantbrukaren Lennart Johansson från Braås som också är förtroendevald revisor i Sjösås församling anser att kyrkan har  ekonomiska resurer som räcker för att  klara skötseln  .

- Kyrkan får inte smita ifrån sitt ansvar för kulturarvet. Det finns pengar.  Växjö stift har stora skogstillgångar och är ett av de mest förmögna stiften i landet, säger Lennart Johansson .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista