Lärkan har kommit till Öland

Våren närmar sig-  med stormsteg! Under lördagen kom den första tranan till Hornborgarsjön i Västergötland. Under söndagen hördes lärkor kvittra i den 8-gradiga värmen när Egby på östra Öland. Det vittnade en lyssnare om.  Det förekom rapporter även från Ottenby om att lärkor synts till.

Fakta om sånglärkan:

Boet läggs på marken och de 3-5  äggen ruvas av honan i 11 dygn. Får två kullar, en i maj och en i slutet  av juni.

År 2005 upptogs sånglärkan på den svenska rödlistan, en förteckning över arter i landet som i olika grad är hotade att dö ut. Detta beror bl.a. på att häckningsbiotoperna för sånglärkan  försvinner p.g.a förändringar i jordbrukslandskapet.

  Den finns nämnd redan på 1200-talet, vilket gör den till en av de  första fåglarna som omnämnts i skrift i Sverige. Dess ökning på 1700-  och 1800- talet beror på befolkningsökningen i landet. Vi högg då ner  mycket skog, för att skapa jordbruksmark eller liknande, vilket gynnade sånglärkan.

Sånglärkan anländer i februari-mars och flyttar  i september-november. De sånglärkor som häckar i Sverige övervintrar normalt i Västeuropa.

Källa: fageln.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista