1 av 4
Mats-Lennart Karlsson framför pannhuset där man ska elda med biobränsle för att ge fjärrvärme, ånga och el. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
2 av 4
Ackumulatortanken byggs sakta upp underifrån genom att man skruvar den uppåt genom att tillföra stora stålskivor underifrån. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
3 av 4
Kraftvärmeverkets pannhus börjar ta form och i mitten har redan pannan kommit på plats. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
4 av 4
Inne i den under av de två ackumulatortankarna. Längst bak i bilden ser man det ställe där man tillför järskivor och på så sätt höjer hela byggnaden. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Kraftvärmeverk kommunens största satsning – någonsin

1:39 min

Vimmerby kommuns hittills största ekonomiska enskilda satsning är byggandet av det nya kraftvärmeverket på Tallholmen. Satsningen ska ge både fjärrvärme, ånga, hetvatten och el.

Kraftvärmeverket ses som en nödvändig investering för att få en jämnare drift, men också om att möta ett ökat behov hos industrin och att säkra fjärrvärmen under kalla vintrar. Det är också en satsning på miljön, då man får bort stora mängder av den dyra oljan.

– Vi kommer minska driften på vår gamla fjärrvärmeanläggning. Vi kommer ta bort den olja som vi använder nu och den olja som tillkommande kunder använder nu, så det är en stor miljösatsning, säger Mats-Lennart Karlsson är värmechef på Vimmerby Energi och Miljö.

Med det nya kraftvärmeverket kommer fjärrvärmenätet i Vimmerby kunna ge en jämnare drift och minska oljeanvändandet. I dag måste man under kalla årstider stötta i med olja, något man alltså hoppas slippa med den nya pannan på Tallholmen. Om man behöver mer värme kommer den gamla anläggningen på Södra Näs att användas istället.

Man hoppas också att fler industrier ska kunna koppla in sig på fjärrvärmenätet, för när det gäller villor och flerfamiljshus är nätet ganska väl utbyggt menar Mats-Lennart Karlsson. I dag finns inga planer på ytterligare utbyggnad för villor.

Sedan i somras har bygget av det nya kraftvärmeverket pågått. I det nya pannhuset har pannan kommit på plats liksom den vita skorsstenen. Men alla väggar fanns inte där än, inte heller den ångturbin som ska producera elen.

Förutom pannbyggnaden byggs det även en bränslehanteringsplats, där biobränslet som ska eldas med kommer hanteras och så en stor ackumulatortank, hela 60 meter hög. Egentligen är det två ackumulatortankar, den övre ska innehålla fjärrvärmevattnet, den undre betydligt varmare vatten som industrin kan använda sig av.

Dessutom kommer ångan användas till först och främst Åbro bryggeri som redan är inkopplade på fjärrvärmenätet. Ett två kilometer långt rör ska läggas ner i marken nästa år och som ska föra ångan från Tallholmen till Åbro.

När man bygger för runt 425 miljoner kronor så tänker man sig kanske att tjäna lite mer pengar också. Det gör man genom att få ut el av eldningen i värmeverksdelen. 30 gigawatt-timmar (GWh) motsvarande 1500 villors årsförbrukning av el kommer det bli till slut. Eller om man så vill, en tredjedel av Vimmerby Energi och Miljös elomsättning i dag.

– Det är ju en intänkt på elsidan absolut och det påverkar ju priset naturligtvis hur pass väl det faller ut, säger Mats-Lennart Karlsson.

För den som är orolig för att den här stora satsningen ska innebära stora ökade kostnader för fjärrvärmekunderna har Mats-Lennart Karlsson lugnande besked:

– Nej, utan det innebär att vi även minskar på kostnaden för oljeanvändning. Så det driftmässiga vad gäller bränslekostnader och så vidare ska gå ner istället, säger Mats-Lennart Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista